Passproblemer ved utreise fra Kambodsja

Unngå passproblemer når man legger ut på en lang reise som f.eks. til Vietnam. Spesielt viktig hvis destinasjonen er Vietnam. Sjekk at alle dokumenter er skadefrie og gyldige.

Vi skriver om dette slik at andre ikke kommer i samme situasjon, uansett om dere reiser med oss eller ikke.

Episoden starter dagen før avreise på vår gruppetur Kambodsja og Vietnam februar 2018 og kunne egentlig får ett kjedelig utfall.

Kunden møter til avtalt tid for innsjekking på Gardermoen og sjekker inn på Thai Airways uten noen som helst problemer. Fortsetter så videre til passkontrollen også der uten et spørsmål om passet der permen (se bilde) er tydelig skadet. Reisen fortsetter og de lander i Bangkok, på nytt blir pass og billetter sjekket før de tar den siste reisen over til Kambodsja. Visum ordnes på flyplassen og gjennom passkontroll uten noen problemer av noe slag.

Kambodsja

De neste dagene har vi sightseeing med 1 dag med templer der Angkor Wat er den store attraksjonen. Neste dag er viet til landsbyer og det lokale liv en dag som skaper masse glede og ikke minst spennende opplevelser for alle.

Neste dag kommer og vi skal forlate Kambodsja for nye opplevelser i Hoi An, Vietnam og videre sørover. SÅ skal eieren av det ødelagte passet sjekke inn på flyet, her påpeker jenta som sitter i innsjekkingen at passet er ødelagt og tilkaller en person med høyere rang. Han ser på passet og sier at du kan ikke reise over til Vietnam med et slikt pass, vi påpeker så at det KUN er permen som er ødelagt og ikke selve siden med passbilde og alle viktige data. Han tar så opp sin telefon og ringer over til Vietnam og snakker med immigrasjonsmyndighetene i Da Nang. Hun blir da nektet innreise Vietnam med sitt ødelagte pass.

Vi blir da nødt til å etterlate oss 2 personer i Kambodsja da alle de andre hadde sjekket inn og det var nå veldig kort tid til flyavgang. En kort beskjed fra reiseleder blir da at de må ta en tuk-tuk å reise tilbake til hotellet vi hadde bodd på tidligere. Med et godt kontaktnett både i Vietnam og Kambodsja ble en natt til ordnet for dem, samt at en representant kom senere på kvelden for å bistå dem i den oppståtte situasjonen. Den kvelden var det ikke veldig mye å få gjort da det begynte allerede å bli sent. Vi tok kontakt etter vi landet i Vietnam og de hadde det bra.

Ambassaden i Hanoi og Bangkok

Neste dag starter planleggingen med å få de over til Vietnam, men lett skulle det ikke være da nyttårsfeiringen i Vietnam nå nylig var avsluttet og ikke et sete var å oppdrive på flyene, vi fant tilslutt plass og de reiste tilbake til flyplassen og fikk samme beskjed; dere kommer ikke inn i Vietnam.

Heldigvis har Norge en ambassade i Hanoi og vi ringte dit, der fikk vi snakket med en hyggelig norsk stemme og vi forklarte da hva som hadde skjedd. De bekreftet også at det var nesten umulig og reise inn til Vietnam med dokumenter som ikke var i orden. Så vi satt med en følelse av at dette kunne bli vanskelig og løse, men med gode hjelpere og ikke minst ambassaden ble vi rådet enten å ta dem til den svenske ambassaden i Phnom Penh, Kambodsja eller den norske ambassaden i Bangkok, Thailand.

Nærliggende var å tro at Phnom Penh var det enkleste, men her måtte de ha ventet min. 3 dager da alt uansett måtte gå gjennom den Norske Ambassaden i Bangkok. Så beslutningen var ganske enkel og de dro samme dag til Bangkok og hotell ble booket der kort avstand til ambassaden.

Ambassaden i Bangkok hadde allerede blitt informert av ambassaden i Hanoi om en sak ang. ødelagt pass var på tur inn. Paret møtte opp ved åpningstid neste morgen som for øvrig var en fredag, etter ca. 15 min var de nå lykkelige eiere av et nødpass.

Nødpass er ikke nok for innreise Vietnam!

Passproblemer nødpass Norge

Etter å ha reist 20 år til Vietnam var jeg veldig usikker på om nødpasset var nok til å få innreise Vietnam, som kjent kan alle nordmenn reise visumfritt til landet hvis oppholdet holder seg innenfor maks. 15 dager med et gyldig pass.

Etter et søk på nett dukker denne paragrafen opp:

«Vietnam Immigration Office at Vietnam international airports only allow a foreigner to enter Vietnam with an emergency passport in some specifically sensitive cases like funeral or family relatives’ dissolution. However, you will be required to prepare a confirmation and guarantee letter or document from your family in Vietnam. All other foreigners will only be granted to enter Vietnam with a valid visa and a valid original passport.«

Gjenforent med gruppen i Vietnam

Så nærme med fortsatt så dette veldig vanskelig ut, vi ringte straks til den vietnamesiske ambassaden i Bangkok og forklarte hva som hadde hent og ble lovet at så lenge de hadde nødpass og det originale passet tilgjengelig skulle hun få komme inn på 15 dagers regelen, erfaringsvis at noen sier noe et sted og du snakker men noen andre et annet sted så er ikke regelen lik. Men sjansen måtte tas slik at de kanskje kunne gjenforenes med gruppen i Vietnam.

Etter en litt kronglete flyreise fra Bangkok via Siem Reap, Kambodsja til Saigon, Vietnam lander de nå sent på kvelden og stiller seg som alle andre i passkontrollen på flyplassen. Veldig spente på hvordan dette skal gå, det er deres tur og offiseren ser på nødpasset og tar de ut av køen for å ta dem med inn på kontoret der alt må forklares, hvordan, hvorfor. MEN etter en liten prat får de nå omsider stempel i nødpasset og gis anledning til å komme inn i landet.

Jeg vet ingen ting før en melding tikker inn på mobilen rundt midnatt: I taxi til hotellet. Gikk bra i passkontrollen etter litt om og men.

Vi lander da i Saigon neste morgen og plukker opp to meget blide og fornøyde deltakere som da kunne fortsette reisen med et fantastisk overnattings cruise på Mekong og noen avslappende dager på Phu Quoc Island.

Konklusjon

Reis aldri til Vietnam uten et gyldigpass, med gyldig pass menes et pass som er fri for skader. En annen regel er også at passet også skal ha en gyldighet på 6 måneder etter utreise fra Vietnam.

Grunnen til at dette gikk bra var at deltakeren også hadde sitt originalpass med seg sammen med nødpasset, selv om ambassaden hadde klippet av en del av siden med bilde og data valgte de å slippe deltakeren inn da de også kunne dokumentere hjemreisen med en flybillett tilbake til Norge.

Hadde deltakeren mistet passet sitt og prøvd å reise inn med kun nødpass ville de bli avvist ved grensen og blitt sent tilbake til forrige destinasjon.

En stor takk til den norske ambassaden i Hanoi som informerte den norske ambassaden i Thailand med en gang slik at nødpass ble utstedt med en gang de kom på morgenen.

Skulle du trenge hjelp ved en reise til Thailand, Kambodsja eller Vietnam ta direkte kontakt.

Ambassade kontakter Thailand og Vietnam

VIETNAM

Den norske ambassaden i Vietnam er hovedkontakt for:
Vietnam og Laos.

Adresse:
Hanoi Tower, 8th Floor,
49 Hai Ba Trung Street,
Hanoi
Vietnam

Kontaktinformasjon:
Tel: +84 24 3974 8900
E-post: emb.hanoi@mfa.no
E-post: consular.hanoi@mfa.no
E-post Visum: Visum.Hanoi@mfa.no
Faks: +84 24 3974 3301

THAILAND

Den norske ambassaden i Thailand er hovedkontakt for:
Thailand og Kambodsja.

Adresse:
UBC II Building, 18th floor
591 Sukhumvit Rd., Soi 33
Bangkok 10110
Thailand

Kontaktinformasjon:
Telefon: +66 (0)2204 6500
Telefon fra Norge: 23 95 74 00
E-post: emb.bangkok@mfa.no
E-post visa: visa.bangkok@mfa.no
Fax: +66 (0)2262 0218